Odżywianie

Upiekłam mój pierwszy chleb na zakwasie!

Upiekłam mój pierwszy chleb na zakwasie!

O zrobieniu zakwasu i tego chleba trąbiłam moim najbliższym chyba z miesiąc. Długo czekałam by kupić odpowiednią mąkę i spróbować. Chciałam zrobić wszystko sama, chciałam by był najzdrowszy jak się da. Bym mogła piec go mojej rodzinie, zamiast kupować ten gąbczasty chleb w sklepie. Sama jem bardzo mało chleba, ale jeśli moi najbliżsi chcą chleb jeść to niech jedzą ale te pełen wartości odżywczych, a nie samych pustych kalorii. Jestem na etapie tworzenia przepisów jak najzdrowszych, naturalnych, najlepiej wegańskich. Moje rodzinne menu powoli powstaje :) Obywa się mnóstwo eksperymentów i o dziwo wychodzi! Można jeść mega zdrowo i tak smacznie. Niesamowicie się ciesze, że wreszcie się za to wzięłam. Kiedy jestem w Polsce i mam dostęp do tylu dobrych produktów, mogę szaleć co tylko dusza zapragnie :)

Nooo dobra, przejdźmy do przepisu. Dużo kobitek narzeka, że zrobienie zakwasu to jakaś męczarnia, czarna magia i nigdy się za to nie wezmą, a jak się brały to im nie wychodził. Męczyły się i męczyły i nic. U mnie obyło się bez męczarni, a jedynie z uśmiechem na ustach obserwowałam codziennie jak dokarmiany zakwas rośnie. Cieszyłam się jak dziecko, że mi to tak ładnie wychodzi :)

5 dnia po przygotowaniu zakwasu wzięłam się za pieczenie chleba.

Przepis na chleb żytni razowy na zakwasie


Składniki

  • 250 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 250 ml wody
  • 5-6 łyżek zakwasu
  • 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 2000
  • 100 g mąki razowej pszennej typ 2000
  • 100 g mąka razowa żytnia typ 2000
  • 300 ml wody
  • łyżka soli kłodawskiej
  • 100g nasion dynii
  • 200g nasion słonecznika
  • 100g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Przygotowanie

  • 250 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 250 ml wody
  • 5-6 łyżek zakwasu

Wymieszaj drewnianą łyżką w szklanej misie, żeby powstała gęsta pasta. Odłóż sobie 6 łyżek zakwasu na następny chleb. Miskę przykryj czystą ścierką i zostaw na noc do wyrośnięcia.

 

Następnego dnia dodaj:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 2000
  • 100 g mąki razowej pszennej typ 2000
  • 100 g mąka razowa żytnia typ 2000
  • 300 ml wody

Dokładnie wymieszać i dodać resztę:

  • łyżka soli kłodawskiej
  • 100g nasion dynii
  • 200g nasion słonecznika
  • 100g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Wymieszaj wszystko razem

Przełóż do podłużnej foremki (dł. 30 cm) wysmarowanej olejem (ja użyłam oleju kokosowego nierafinowanego)

Posyp na wierzchu czarnuszką i słonecznikiem. Wstaw do piekarnika. Zostaw do wyrośnięcia na kilka godzin, u mnie 4h.

 

Po kilku godzinach:
Włącz piekarnik.
Piecz chleb przez 55 minut w temperaturze 200 stopni.

Mniam!! :)

 

Piekłyście już swój chleb na zakwasie? Lubicie? Koniecznie dajcie znać, może macie jakieś inne przepisy :)

 


 

    • jak zrobić pierwszy chleb na zakwasie,
    • szybki chleb na zakwasie,
    • chleb na zakwasie przepis babci,
    • chleb pszenno żytni na zakwasie przepis,
    • chleb na zakwasie bez drożdży,
    • jak upiec prawdziwy chleb na zakwasie,
    • chleb na zakwasie skutecznie,
    • chleb na zakwasie youtube,
    • ile zakwasu do chleba,
    • chleb razowy na zakwasie,
    • pyszny chleb razowy na zakwasie,
    • chleb razowy na zakwasie właściwości,
    • chleb razowy na zakwasie czy zdrowy,
    • chleb razowy na zakwasie z ziarnami,
    • chleb razowy na zakwasie cena,
    • chleb razowy na zakwasie kalorie,
    • chleb razowy na zakwasie z automatu,
    • chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami,
    • jak upiec chleb na zakwasie
    • chleb na zakwasie i drożdżach ,
    • chleb gryczany na zakwasie,
    • szybki chleb na zakwasie,
    • jak upiec chleb na zakwasie,
    • chleb zytni na zakwasie,
    • przepis na chleb żytni na zakwasie,
    • jak zrobić chleb na zakwasie,
    • chleb żytni na zakwasie,
    • chleb żytni,
    • przepis na chleb,
    • chleb na zakwasie przepis,
    • przepis na chleb na zakwasie,
    • zakwas na chleb,
    • chleb zytni na zakwasie,
    • przepis na chleb żytni na zakwasie,
    • chleb pszenny na zakwasie,
    • chleb razowy na zakwasie,
    • chleb żytni na zakwasie przepis,
    • chleb orkiszowy,
    • chleb na zakwasie żytnim,
    • chleb domowy na zakwasie,
    • chleb bezglutenowy na zakwasie,
    • chleb na zakwasie z ziarnami,
    • chleb pszenno żytni,

4 komentarze

  • Paulina

    Witaj super post zwłaszcza ze kiedyś miałam obsesję na punkcie pieczenia chleba.Tego zapachu nic nie zastąpi kojarzy mi się tez z dzieciństwem.przepis wypróbuję oczywiście.W wolnej chwili zapraszam zostaw jakiś ślad:modnybuziaczek177.blogspot.com

    • OTIANNA

      Zapachu, smaku i ogromu wartości odżywczych! Żaden sklepowy chleb nie zastąpi :) masz racje ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Powiadomię Cię o nowych postach promujących ciekawostki jedzeniowe i zdrowe nawyki. Wszystko po to, abyś mógł polepszyć swoje zdrowie i czuł się lepiej.
Adres e-mail
Nie wysyłam spamu, Twoje dane są bezpieczne.