Upiekłam mój pierwszy chleb na zakwasie!
O zrobieniu zakwasu i tego chleba trąbiłam moim najbliższym chyba z miesiąc. Długo czekałam by kupić odpowiednią mąkę i spróbować. Chciałam zrobić wszystko sama, chciałam by był najzdrowszy jak się da. Bym mogła piec go mojej rodzinie, zamiast kupować ten gąbczasty chleb w sklepie. Sama jem bardzo mało chleba, ale jeśli moi najbliżsi chcą chleb jeść to niech jedzą ale te pełen wartości odżywczych, a nie samych pustych kalorii. Jestem na etapie tworzenia przepisów jak najzdrowszych, naturalnych, najlepiej wegańskich. Moje rodzinne menu powoli powstaje :) Obywa się mnóstwo eksperymentów i o dziwo wychodzi! Można jeść mega zdrowo i tak smacznie. Niesamowicie się ciesze, że wreszcie się za to wzięłam. Kiedy jestem w Polsce i mam dostęp do tylu dobrych produktów, mogę szaleć co tylko dusza zapragnie :)
Nooo dobra, przejdźmy do przepisu. Dużo kobitek narzeka, że zrobienie zakwasu to jakaś męczarnia, czarna magia i nigdy się za to nie wezmą, a jak się brały to im nie wychodził. Męczyły się i męczyły i nic. U mnie obyło się bez męczarni, a jedynie z uśmiechem na ustach obserwowałam codziennie jak dokarmiany zakwas rośnie. Cieszyłam się jak dziecko, że mi to tak ładnie wychodzi :)
5 dnia po przygotowaniu zakwasu wzięłam się za pieczenie chleba.
Przepis na chleb żytni razowy na zakwasie
Składniki
- 250 g mąki pszennej graham typ 1850
- 250 ml wody
- 5-6 łyżek zakwasu
- 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 2000
- 100 g mąki razowej pszennej typ 2000
- 100 g mąka razowa żytnia typ 2000
- 300 ml wody
- łyżka soli kłodawskiej
- 100g nasion dynii
- 200g nasion słonecznika
- 100g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie
- 250 g mąki pszennej graham typ 1850
- 250 ml wody
- 5-6 łyżek zakwasu
Wymieszaj drewnianą łyżką w szklanej misie, żeby powstała gęsta pasta. Odłóż sobie 6 łyżek zakwasu na następny chleb. Miskę przykryj czystą ścierką i zostaw na noc do wyrośnięcia.
Następnego dnia dodaj:
- 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 2000
- 100 g mąki razowej pszennej typ 2000
- 100 g mąka razowa żytnia typ 2000
- 300 ml wody
Dokładnie wymieszać i dodać resztę:
- łyżka soli kłodawskiej
- 100g nasion dynii
- 200g nasion słonecznika
- 100g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka czarnuszki
Wymieszaj wszystko razem
Przełóż do podłużnej foremki (dł. 30 cm) wysmarowanej olejem (ja użyłam oleju kokosowego nierafinowanego)
Posyp na wierzchu czarnuszką i słonecznikiem. Wstaw do piekarnika. Zostaw do wyrośnięcia na kilka godzin, u mnie 4h.
Po kilku godzinach:
Włącz piekarnik.
Piecz chleb przez 55 minut w temperaturze 200 stopni.
Mniam!! :)
Piekłyście już swój chleb na zakwasie? Lubicie? Koniecznie dajcie znać, może macie jakieś inne przepisy :)
-
- jak zrobić pierwszy chleb na zakwasie,
- szybki chleb na zakwasie,
- chleb na zakwasie przepis babci,
- chleb pszenno żytni na zakwasie przepis,
- chleb na zakwasie bez drożdży,
- jak upiec prawdziwy chleb na zakwasie,
- chleb na zakwasie skutecznie,
- chleb na zakwasie youtube,
- ile zakwasu do chleba,
- chleb razowy na zakwasie,
- pyszny chleb razowy na zakwasie,
- chleb razowy na zakwasie właściwości,
- chleb razowy na zakwasie czy zdrowy,
- chleb razowy na zakwasie z ziarnami,
- chleb razowy na zakwasie cena,
- chleb razowy na zakwasie kalorie,
- chleb razowy na zakwasie z automatu,
- chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami,
- jak upiec chleb na zakwasie
- chleb na zakwasie i drożdżach ,
- chleb gryczany na zakwasie,
- szybki chleb na zakwasie,
- jak upiec chleb na zakwasie,
- chleb zytni na zakwasie,
- przepis na chleb żytni na zakwasie,
- jak zrobić chleb na zakwasie,
- chleb żytni na zakwasie,
- chleb żytni,
- przepis na chleb,
- chleb na zakwasie przepis,
- przepis na chleb na zakwasie,
- zakwas na chleb,
- chleb zytni na zakwasie,
- przepis na chleb żytni na zakwasie,
- chleb pszenny na zakwasie,
- chleb razowy na zakwasie,
- chleb żytni na zakwasie przepis,
- chleb orkiszowy,
- chleb na zakwasie żytnim,
- chleb domowy na zakwasie,
- chleb bezglutenowy na zakwasie,
- chleb na zakwasie z ziarnami,
- chleb pszenno żytni,
4 komentarze
Paulina
Witaj super post zwłaszcza ze kiedyś miałam obsesję na punkcie pieczenia chleba.Tego zapachu nic nie zastąpi kojarzy mi się tez z dzieciństwem.przepis wypróbuję oczywiście.W wolnej chwili zapraszam zostaw jakiś ślad:modnybuziaczek177.blogspot.com
OTIANNA
Zapachu, smaku i ogromu wartości odżywczych! Żaden sklepowy chleb nie zastąpi :) masz racje ;)
Fashfactor
Nie ma to jak upieczenie sobie samu chleba :-) Smakuje zupełnie inaczej ;-)
Anka
jak zrobiłaś zakwas?