Każdy, kto słyszy, że jem skorupki jajek albo się krzywi,albo się śmieje, albo jedno i drugie ;)
No tak, skorupki jajek ludzie dają na wsi kurom, które się na nie dosłownie rzucają. Kury wiedzą co dobre. Nie tylko dla nich są, źródłem cennych substancji :)
Są cudowne dla naszych włosów, skóry i paznokci :) Posiadają wapń, mangan, żelazo, miedź strom, sole wapnia, fluor, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront.
Po miesiącu urosło mi bardzo dużo baby hairów, co jest bardzo trudne dla moich włosów. Muszę się porządnie namęczyć by się pojawiły. Poprawił mi się również bardzo stan paznokci, które były zmasakrowane po pracy jako sprzątaczka i moczeniu godzinami rąk w chemikaliach. Było to dla mnie szokiem bo zawsze paznokcie miałam silne, nie łamały się. Jakby wszystkie witaminy z całego organizmu przechodziły właśnie do nich. Możecie sobie zobaczyć w zakładce „Paznokcie” :)
Jak przygotować skorupki jaj do spożycia?
Ja wykorzystuje sposób Dr Tombaka:
Skorupki zalewam na ponad 5 minut we wrzątkiem. Wodę wylewam i pozostawiam skorupki do całkowitego wyschnięcia. Mielę w młynku do kawy. Jem od 0,5 do 1 g dziennie (1 g = ok. 1/2-1/3 łyżeczki, zależy od wielkości łyżeczki).
Można też wymieszać z sokiem z cytryny i jeść tak jak aspirine :)
Obserwuj mnie na Facebooku! facebook.com/OTIANNA.official
Obserwuj mnie na Instagramie! @otianna
[jr_instagram id=”3″]
- jedzenie skorupek od jajek
- jak przygotować skorupki jaj do spożycia
- skorupki jaj z cytryną,
- skorupki z jajek zastosowanie,
- skorupki jaj na stawy,
- skorupki jajek na osteoporozę przepis,
- skorupki jaj na zrost kosci,
- skorupki jajek odchudzanie,
- czy skorupka od jajka moze zaszkodzic,
- skorupki jaj jako nawóz,
2 komentarze
Mateusz Kamiński
To nie jest wcale takie głupie, jak się wydaje :) Wiele osób podchodzi ze zdziwieniem, kiedy mówię, że u nas też się je skorupki jaj, ale w nich jest przecież tyle dobroci!
OTIANNA
Dokładnie! Zawsze to budzi zdziwienie :)