Dziewczyny! Wiele z Was pisze do mnie o problemie rozdwajających i kruszących się paznokci. Używacie odżywek dbacie, obcinacie a one nadal się łamią. Nie wytarczy dbać o paznokcie tylko od zewnątrz. PODSTAWĄ jest wewnętrzna pielęgnacja. I nie mowa tutaj o uzupełnianiu niedoborów tabletkami i suplementami. Mowa o zdrowej bogatej w potrzebne składniki, witaminy, makro i mikro elementy diety.
Jeśli Twoja dieta nie jest bogata w poniżej podane produkty. WARTO to zmienić! Zniknie problem plamek na paznokciach, przebarwień. Płytka nie będzie się kruszyć, łamać i rozdwajać.
Dieta dla paznokci – co jeść aby paznokcie szybciej rosły i nie rozdwajały się?
1.Zielone warzywa
szpinak, szparagi, brokuły, zielony groszek. Zielone warzywa zawierają mnóstwo żelaza, które niezbędne jest dla mocnych paznokci. Utwardza płytkę paznokcia i przeciwdziała nadmiernemu łamaniu się i rozwarstwianiu.
2. Ciemnozielone warzywa
cukinia, ogórki zielone, fasola szparagowa (oraz inne produkty, takie jak: ziemniaki, banany) zawierają mnóstwo witaminy z grupy B – B1, B2 i B6.
3. Skrzyp polny
warto spożywać świeży skrzyp polny, jednak nie zawsze mamy do niego dostęp. Jeśli preferujesz picie herbatek ziołowych, dla uzupełnienia dawek magnezu, cynku i krzemu pij napar ze skrzypu polnego. W połączeniu z pokrzywą tzw skrzypokrzywa daje genialne efekty również na włosy. Składniki te potrzebne są paznokciom by były mocne i nie rozdwajały się, Działają pobudzająco i odżywiająco na strukturę paznokcia, potęgują wzrost płytki.
4. Uzupełnij cynk
jedząc kasze, płatki owsiane, siemię lniane, rodzynki i suszone morele. Niedobór cynku jest także przyczyną powstawania białych plamek na płytce paznokciowej.
5. Kiełki różnego rodzaju
6. Orzechy i nasiona
Podsumowując!
Pamiętaj aby jeść jak najwięcej warzyw liściastych, orzechów (włoskie, migdały, brazylijskie), kiełki, mnóstwa innych warzyw, przede wszystkim na surowo, pestki dyni i słonecznika, oleje roślinne. Moja dieta właśnie tak wygląda, i jak widzicie nie mam problemów z paznokciami. Nic tylko jeść :D