Odżywianie

Wegański tort urodzinowy z kaszą jaglaną i OREO w roli głównej | sernik jaglany na zimno | sernik wegański z kaszy jaglanej

weganski-tort-wege-oreo-otianna-slodkosci-weganskie-URODZINY-slodycze

 

Wegański tort urodzinowy Oreo | sernik wegański z kaszy jaglanej  – „Oreo”

 

Składniki:
tortownica o średnicy ok. 20 cm

 

  1. Spód:
    • 70 g suszonych daktyli (bez pestek)
    • 300 g (2 opakowania) ciasteczek oreo
  2. Masa „serowa”
    • 300 g suchej kaszy jaglanej (1 i 1/2 szklanki)
    • 5-6 szklanek mleka sojowego
    • 1 szklanka nerkowców
    • ok. . 90 g erytrytol / ksylitolu (jeśli nie macie możecie zastąpić cukrem pudrem)
    • sok z 1 cytryny
  3. Dodatkowo:
    • 1 opakowanie ciasteczek oreo

 

weganski-tort-wege-oreo-otianna-slodkosci-weganskie-slodycze-jagnala

 

Przygotowanie tortu wegańskiego:
  1. Dzień przed przygotowaniem tortu nerkowce oraz daktyle zalewamy wodą w osobnych miskach i odstawiamy na noc aby zmiękły.
  2.  Następnego dnia namoczone wcześniej orzechy nerkowców i suszone daktyle odsączamy i blendujemy na pastę. Kolejno blendujemy ciasteczka tak długo aż uzyskamy masę o konsystencji „wilgotnej ziemi”. Dodajemy pastę daktylową i łączymy (ja dalej blendowałam) aż uzyskamy wilgotne jednolite ciasto.
  3. Formę (u mnie tortownica o średnicy 20cm) wykładamy folią spożywczą. Na spodzie wylepiamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na czas przygotowywania masy.
  4. Kaszę przelewamy na sitku ciepłą wodą. 5 szklanek mleka sojowego zagotowujemy, gdy zacznie się gotować wsypujemy kaszę jaglaną i często mieszając gotujemy aż kasza będzie miękka, gęsta i kleista. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka. (Dobrze ugotowana kasza to podstawa udanego ciasta!)
  5. Odcedzamy nerkowce, przekładamy je do blendera, dodajemy 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej i blendujemy je aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy je do pozostałej kaszy, razem z sokiem z cytryny oraz ksylitolem bądź erytrytolem i blendujemy aż uzyskamy jednolitą. W trakcie blendowania masa będzie stopniowo zastygać na ściankach naczynia.
  6. Gotową masę przekładamy na przygotowany spód.
  7. Połowę ciasteczek z trzeciego opakowania blendujemy/mielimy, a drugą kruszymy na mniejsze kawałki. Na przygotowane ciasto wysypujemy zmielone ciasteczka, a na to ozdabiamy pokruszonymi.
  8. Ciasto przykrywamy folią spożywczą (żeby nie straciło wilgoci) i odstawiamy do lodówki na całą noc.

 

weganski-tort-wege-oreo-otianna-slodkosci-weganskie-slodycze-otianna

 

Smacznego! :)

weganski-tort-wege-oreo-otianna-slodkosci-weganskie-slodycze-jagnala-otianna-2
urodziny-22-otianna-tort-weganski-wege-anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Powiadomię Cię o nowych postach promujących ciekawostki jedzeniowe i zdrowe nawyki. Wszystko po to, abyś mógł polepszyć swoje zdrowie i czuł się lepiej.
Adres e-mail
Nie wysyłam spamu, Twoje dane są bezpieczne.